Aké sú rozdiely v druhoch papiera?

V kancelárii ročne spotrebujeme množstvo papiera a možno zbytočne toho, ktorý vôbec nepotrebujeme. Aj keď vám rozhodne odporúčame papierom šetriť a do veľkej miery recyklovať, ušetriť môžete práve aj kúpou vhodného papiera. Niekedy totiž možno kupujete zbytočne hrubý papier, ktorý vyžaduje aj náročnejšie spracovanie, resp. je celkovo drahší.

Kancelársky papier delíme podľa jeho povrchu

Povrch papiera môže byť nielen taký ten klasický, ktorý poznáme asi všetci, ale možností je viac. Papier sa prakticky delí na veľmi hladký, hladký, drsný, veľmi drsný až nerovný, hrboľatý. Každý je určený na iné použitie, vďaka čomu máte istotu, že vždy máte ten správny papier.

Ďalším známym delením je delenie podľa hrúbky papiera. Samozrejme, inak hrubý papier má aj iné využitie. Papiere sa vyrábajú v hrúbkach od 0,04 mm až po 0,14 mm, čo je relatívne veľký odstup. Na kreslenie sa najviac využívajú práve hrubé pevné papiere, zatiaľ čo tie bežné kancelárske zvyknú byť tenšie, aby dokázali prejsť aj rôznymi typmi bežných tlačiarní.

Dôležitá je aj gramáž papiera

Pri papieri sa stretnete aj s označením jeho gramáže, čo vlastne predstavuje, koľko gramov má m2 papiera. Klasický papier má cca 90 g na m2, čo je papier, ktorý vám plne dostačuje práve v kancelárii. Kancelársky papier nemôže byť príliš ťažký ani hrubý, pretože by potom trpeli bežné tlačiarne. Okrem toho by ste zbytočne trápili aj stromy, pretože takýto hrubý papier na bežné kancelárske využitie naozaj nepotrebujete.

Samozrejmosťou je aj delenie papiera podľa veľkosti, zrejme ste sa už všetci stretli s veľkostným pomenovaním A1, A2, A3 a tak ďalej. Bežný kancelársky papier, teda rozmer A4, je u nás aj tým najpredávanejším a vo svete sa využíva v rámci svojej veľkosti najčastejšie.

Ktorý papier najčastejšie používate vy?

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Najpredávanejšie produkty

Ing.Pavol Regina - "REGINA", Hattalova 12, Bratislava 831 03, +421244452110, shop@regina.sk