Pečiatka ako súčasť našich životov

Viete, aký príbeh má za sebou pečiatka, s ktorou sa dnes stretávate na každom kroku? Na úradoch, v školách, u lekára, vo firmách. Pozastavíte sa pri nej len vtedy, keď razítko z nejakého dôvodu nedostanete, lebo bez pečiatky to jednoducho nepôjde. Odkiaľ sa pečiatka vzala a s akými pečiatkami sa stretávame dnes?

Pečiatky a ich história

  • história pečiatok siaha až do starej Indie. Prvé pečiatky sa vyrábali z bahna. Farebné verzie vznikali vďaka farbám z ovocia, kvetov, kôry stromov a rôznych rastlín. Odtlačkami pečiatok zdobili najmä textil a papier
  • neskôr prišla na rad koža, do ktorej bol odtlačok pečiatky vyrezaný a pečiatka už pripomínala pečiatku, ako ju poznáme dnes
  • v 19. storočí vznikali pečiatky z medi, ocele, zliatín a dreva
  • prvá mechanická pečiatka bola kovová a svetlo sveta uzrela v roku 1860
  • pečiatka zo zmesi kaučuku a síry sa prvýkrát objavila v roku 1839. Pečiatka sa dala použiť opakovane bez toho, aby stratila svoje vlastnosti
  • prvý gumový stočok pečiatky vznikol z gumy, ktorú používajú zubári, v roku 1866. Výroba pečiatok sa vďaka Jamesovi Orton Woodruffovi z New Yorku rozšírila do celého sveta a pečiatky sa začali vyrábať vo veľkom
  • samofarbiaca pečiatka obohatila trh v roku 1976 a medzi pečiatkami si hneď našla pevné miesto
  • pečiatky sa z roka na rok vylepšuje. V roku 2011 vznikla prvá pečiatka, ktorá nezaťažuje životné prostredie

Pečiatky dnes

Najčastejšie sa stretávame s dátumovými, číslovacími, reliéfnymi, či firemnými pečiatkami. Dnes to nie je len pečiatka s jednoduchým textom. Vyrobiť sa dá všeličo. Niektoré pečiatky sú menšie, iné väčšie. Sú rozdelené podľa jednotlivých pracovných odvetví a obsahujú všeobecný nápis, ktorý pri práci často používate. Pečiatku si môžete dať vyrobiť aj na mierus takým textom, ktorý potrebujete. Fantázii sa medze nekladú ani v pečiatkovom svete.

Skladacie pečiatky

Tieto pečiatky sú určené všetkým, ktorí sa neuspokoja len s jediným textom a potrebujú ho meniť. Poskladajte si pečiatku s takým textom, ktorý práve potrebujete. Na trhu sa stretnete so skladačkami, v ktorých meníte len dopredu vytvorené texty alebo skladačky s písmenkami, z ktorých si texty vytvoríte sami. Pečiatky dostanete v rôznych veľkostiach farbe. Náhradné písmená dokúpite aj samostatne.

Perá s pečiatkou

Ešte ste sa s takýmto perom nestretli? Nevadí. Dnes sú na ústupe. Perá sú na 3-riadkovú alebo na 4-riadkovú pečiatku. Najčastejšie ich používajú majitelia firiem alebo zamestnanci, ktorí sú často na cestách a pečiatku potrebujú mať stále po ruke. Text a písmo pečiatky si môžete vybrať sami. Pero s pečiatkou je ideálne na krátke texty (adresa) alebo logo. Perá, v ktorých je pečiatka ukrytá je reprezentatívne a pôsobí veľmi profesionálne.

Reliéfne pečiatky

Pečiatky, ktoré nepotrebujú atrament. Špinavé ruky vám v tomto prípade nehrozia. Reliéf do papiera vtlačíte a na papieri sa objaví trojrozmerný obrázok či text, ktorý ste na pečiatku umiestnili. Sú ideálne na označovanie dokumentov a najčastejšie ich používajú notári, inžinieri, projektanti a štátne inštitúcie, pretože sú nefalšovateľné.

Vreckové pečiatky

Sú to klasické pečiatky menšieho rozmeru, aby ste ich mali stále po ruke, aby nezaberali veľa miesta a aby vás mohli sprevádzať všade, kde vás vaša profesia zavedie. Veľký záujem o ne majú šoféri, lekári a úradníci. Pečiatku môžete zavesiť na kľúče, takže nemusíte rozmýšľať, čo okrem mobilu, peňaženky a kľúčov ešte potrebujete. Vreckové pečiatky dnes podliehajú módnym trendom a dotvárajú celkový profesionálny dojem.

Pečiatková sada číslic

Veľký záujem stále vzbudzuje sada číslic, ktorú väčšinou dostanete na drevených držiakoch. Čoraz častejšie sa objavuje aj ako sada mechanických pečiatok. Pečiatky 0 až 9 najviac využijete, keď prichádzate do styku s číslami a potrebujete jedným číslom označiť množstvo dokumentov. Dostanete ich v puzdre, ktoré môžete mať stále so sebou.

Pečiatka s textom

Potrebujete pečiatku s textom, ktorý pri práci často využívate? Výrobcovia pečiatok majú riešenie. Vyrábajú pečiatky s textom, ktorý sa vo firmách používa najčastejšie. Medzi takéto texty patria: ZAPLATENÉ, DOPORUČENE, DOBIERKA, LETECKY, S DORUČENKOU, TLAČIVO, VYBAVENÉ, PONÁHĽA, STORNO, KÓPIA, ZAÚČTOVANÉ, CENA.

ZAPLATENÉ, DOŠLO DŇA, ZAÚČTOVANÉ, VYBRANÉ DŇA, VLOŽENÉ DŇA, FAKTUROVANÉ, STORNO, INVENTÚRA, OBJEDNANÉ, ODOSLANÉ, KONTROLA, VYBAVENÉ DŇA... Ktorý text najčastejšie používate vy? Súčasťou textových pečiatok je často dátumovka, ktorá sa dá nastaviť. Aby bolo označenie dokumentov ešte podrobnejšie.

Súvisiace produkty

Najpredávanejšie produkty

Ing.Pavol Regina - "REGINA", Hattalova 12, Bratislava 831 03, +421244452110, shop@regina.sk