História pečiatok: Ako si razili cestu až do dnešnej doby?

Pečiatka dodnes patrí k súčastiam každej modernej kancelárie. Zaujímavé ale je, že do dnešnej formy plastového pomocníka, sa musela dostávať relatívne dlho. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako si kancelárske pečiatky razili svoju cestu, od vosku až po atramentové vankúšiky.

Na začiatku bol vosk

Kedysi boli pečiatky vo forme akejsi pečate. Tie sa vtláčali do vosku, čo vytváralo klasické voskové pečate, aké vídavame v historických filmoch. Hoci išlo o relatívne nepraktickú činnosť, vtedy veľmi na výber nemali. V danej dobe sa týmito pečaťami overovali rôzne dokumenty, pravosť výrobkov a taktiež aj oficiálnych dokumentov.

Prvé pečate sa pritom objavili už vo vtedajšej Mezopotámii. Vyrobené boli zväčša z kostí alebo z kameňa. Také, aké spomíname vyššie, ktoré sa vtláčali do vosku, sa objavili v Stredoveku v rokoch 500 – 1000 nášho letopočtu. Objavovali sa v Anglicku, ale aj vo Francúzsku.

Objav tlačového bloku začal aj s pečiatkami

S tlačovým blokom a s objavom Gutenbergovho tlačiarenského stroja, pomaličky, ale isto, sa na svetlo sveta dostávali aj dodnes (v jemne inej forme) používané atramentové vankúšiky. Po prvýkrát boli použité na začiatku 20. storočia, pričom ste k nim dostali aj fľaštičku koncentrovaného pigmentu a rozpúšťadla, ktoré ste si spolu zmiešali.

Od tohto vynálezu už bol iba kúsok k tomu, aby sa pečiatky sformovali až do dnešnej podoby, ktorú vídame takmer na každom stole alebo v zásuvkách podnikateľov a zamestnancov. Pečiatky sa používajú nielen na oficiálne dokumenty, ale aj na hračkárske účely, napr. pre deti, ktoré si môžu pečiatkovať rôzne zvieratká alebo iné detské predmety.

Nezabúdajte, že aj dnes si môžete kúpiť kvalitné pečiatky a menej kvalitné pečiatky. Používate pečiatky ešte stále aj vy ?

Súvisiace produkty

Najpredávanejšie produkty

Ing.Pavol Regina - "REGINA", Hattalova 12, Bratislava 831 03, +421244452110, shop@regina.sk